Sök
  • Maria Johansson

Nobody Puts Baby in The Corner

Uppdaterat: 27 apr.

Lever du efter regler?


Tex... du har regler att du ska äta nyttigt. Du har regler att du ska köpa ekologiskt. Du har regler att du ska återvinna. Du har regler att du ska använda ekologiska produkter. Du har regler att du ska träna. Vilka regler lever du efter?


Dessa kan så klart ses som bra regler. Men ibland när vi har många regler i vårt liv, fastän de är bra regler, så blir alla regler tillslut något som gör att du tappar gnistan. Dessa regler blir tillslut värderingar som din tillvaro bygger på.


Inom dig har du en del av dig som är spontan - glad - uttrycksfull - och lättsam. Vid för många regler - blir denna spontana del av dig avstängd, och utan att du märker det har du blivit mer och mer ledsen och låg. Men du har svårt att förklara det... För du vet att du gör rätt att leva efter dina värderingar... det är ju"bra" regler.Värderingar är bra på många sätt - men när de tar över för mycket stänger vi tillslut in oss i ett hörn och vår spontanitet kollas hela tiden av mot "är det här rätt?".


Då ger vi oss heller inte möjligheten att bara få känna hur den lättsamma glädjen som ett val icke styrt av "att göra rätt" känns. Och vi missar lättsamheten i hur ett val kan kännas som inte måste styras av värderingar.


För så fort du lägger ett värde i något lägger du också ett negativt värde i att bryta mot den värderingen. Kanske ger du dig själv skuld för att du äter godis när du inte borde, kanske ger du dig själv skuld för att du inte handlade ekologiskt, eller missade din träning.


Värdet du lägger i att inte följa dina värderingar är ofta det som skapar ohälsa.


Det är inte den där godisbiten, det är skulden du ger dig själv för att du åt den. Lägg inte ett negativt värde på det du gör - Ät och njut! Var spontan och lättsam och lägg ingen skuld på dig själv för att du inte gjorde som du borde. Du mår bra av att bryta dina regler, för ju mer regler du har, så tillslut försvinner alternativen till att leva lycklig.


Du kan inte leva 100% till dina värderingar och regler oavsett om de är bra - för den spontana lättsamma delen av dig behöver få bryta mot reglerna för att må bra.Ge dig själv lite utrymme från dina regler ibland. Oavsett om dina regler är bra - så mår ingen bra av att vara den duktiga, lydiga "Baby" i Dirty Dancing hela tiden. Även hon behövde få bryta mot reglerna och dansa som Patrick Swayze och få ta del av sin spontana lättsamma sida.Låt inte dina regler sätta dig ett hörn för att du vill vara duktig och följa dem, släpp taget om att du måste göra rätt ibland och gör det som gör dig lycklig! Att leva efter regler är bra, men aldrig till den punkt att du målar in dig själv i ett hörn som du inte kan leva i.Nobody puts Baby in the Corner!

18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla