Sök
  • Maria Johansson

Kollagen I, II, III - Varför ska jag äta kollagen och vilket ska jag välja?

Om du endast fick välja ett kosttillskott att äta - finns det ett som är överklassar alla andra! Kollagen - och Benbuljong.Förr i tiden åt vi inte bara de fina köttdelarna - som vi gör idag. Vi åt lunga, hjärta och gjorde långkok på ben. Detta gjorde att vi fick i oss kollagen. Kollagen finns i hår, hud, naglar, leder, senor, och i alla våra organ och vävnader. Med åldern minskar mängden kollagen i kroppen, vilket är anledningen till att vi får rynkor och fina linjer, när vi blir äldre. Därför används kollagen mycket idag inom skönhet - då det hjälper till att släta ut fina linjer och rynkor, minska celluliter och bygga upp hår, hud och naglar.


Men kollagen gör mycket mer än så - aminosyrorna i kollagen är många, och det är just dessa aminosyror som är några av de viktigaste vi kan få i oss för att bibehålla en frisk hälsa.

Man skiljer ofta på kollagen typ I, typ II, typ III - men det finns även typ 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 - och här kan du läsa om skillnaderna:Typ I: Finns i hud, hår, naglar, skelett, tänder, organ, senor, ligament och i organ

Typ II: Finns i ledvätskan, brosk och ledbrosk

Typ III: Finns i muskler, lever och blodkärl.

Typ 4: Finns i njurar och inre organ, samt i basalmembran

Typ 5: Finns i interstitial vätska och cellvävnadens ytskikt

Typ 6: Finns i interstitialvätska (utrymmet mellan cellerna)

Typ 7: Binder typ 1 och 3

Typ 8: Finns i organ, hjärta, lever, lungor och brosk

Typ 9: Finns i Brosk och bindväv, och diskar

Typ 10: Finns i ben och brosk bla.Det finns ofta en skillnad till med kollagen - det är Bovint kollagen (Från nöt), samt marint kollagen. (Från fisk) (Du kan också koka själv på vilt tex)

Bovint kollagen, hjälper dig att få en bättre ledhälsa, öka kollagenet i huden, reparera solskadad hud, och är väldigt bra vid sömnproblem. Detta kollagen innehåller ofta både typ I och typ III. Bovint kollagen passar människor väldigt bra rent näringsmässigt och uppbyggnadsmässigt.Marint Kollagen har lite mindre storlek än bovint, vilket kan vara bra om man har lite sämre matsmältning, samt används ofta i sk. kollegena skönhets produkter. Där man äter kollagen i syfte att få finare och slätare hud tex. Marint kollagen innehåller både typ I, II och III och är bra för alla vävnader i kroppen.

Vilken du ska välja av dessa två är ditt personliga val - jag brukar rekommendera att om du är en person som mår väldigt bra av kött - kanske bovint kollagen passar dig! Är du en person som föredrar fisk - kanske marint kollagen passar. Eller varför inte kombinera?Men vill du vara säker på att få alla typer av kollagen i dig är det just Ben Buljong du bör satsa på - det innehåller i princip alla typer av kollagen och många andra näringsämnen, medan rena kollagen produkter innehåller till största delen just kollagen. Du kan använda båda produkterna, för att boosta din hälsa, eller välja en! Kollagen hjälper också till att läka ditt tarmsystem, vilket är en av de viktigaste sakerna din kropp behöver! När ditt tarmsystem inte mår bra, kan du få många diffusa hälsosymtom.Min personliga favorit:


Jag använder personligen nyttotekets "Clean Collagen" från Bovint Kollagen från svenska nötdjur som är helt antibiotika fria och naturbetes djur. Samt Bone Broth Chocolate - blandad med Stevia, Kakao och Havssalt som jag använder flitigt till varm choklad och smoothies! Det blir supergod varm choklad tillsammans med lite honung!
Du kommer märka stor skillnad i din hår kvalitet, men även i din kropp och hälsa! Många får även mindre ont i sina leder. Du kommer lättare bli mätt från maten, genom att tillsätta kollagen! Jag häller i en matsked Clean Collagen i tex köttförsås, soppor, grytor, tea och kaffe, och annat, och får ett helt annat näringsinnehåll i maten, samt en helt annan mättnad som minskar sötsug och småätande. Clean Collagen är ett sk hydrolyserat kollagen, som gör att produkten löser sig smakfritt i både varma och kalla vätskor.Om du ska välja att äta bara ett kosttillskott - rekommenderar jag starkt att prova en kollagenprodukt, eller benbuljongs produkt!Prova dig fram och se vad du mår bra av!

Här är länk till nyttotekets hemsida:

www.nyttoteket.se(Ej sponsrat inlägg, utan bara en varm personlig rekommendation)Lycka till!


Kram Maria

18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla